Expertise

Accountancy en advies voor de bouwsector

De bouwsector is een van de fundamenten van onze economie. Bijna 120.000 bouwbedrijven stellen bijna 200.000 mensen tewerk. Samen zijn die goed voor 6% van het bbp. Dat betekent niet dat je het als bouwprofessional makkelijk hebt. De sector waarin je actief bent is heel conjunctuurgevoelig, staat voor belangrijke transformaties en -last but not least- kent zeer specifieke wetten en reglementeringen. Dat zijn heel wat uitdagingen waar de sectorspecialisten van PIA Group je bij kunnen helpen.

Een accountant die thuis is in de wetgeving van de bouw.

De boekhouding en administratieve opvolging van je bouwbedrijf is op heel wat vlakken radicaal verschillend van andere sectoren. Zo heeft de bouwsector een heel eigen fiscaliteit. De 6%-regel, de btw verlegd medecontractant en het fiscaal gunstregime voor overuren zijn maar enkele voorbeelden. Onze boekhouders, accountants en fiscalisten zijn niet alleen op de hoogte van alle bestaande wetgeving voor de bouw maar volgen ook de vele wijzigingen op de voet. Proactief advies is de standaard bij PIA Group. Dankzij je accountant die thuis is in de bouwsector ben je zeker dat je altijd in regel bent en je fiscaliteit optimaal geregeld is.

Digitalisering en rapportering.

De bouwsector is erg conjunctuurgevoelig. Boomende energieprijzen, stijgende materiaalkosten, …: ze wegen direct op je cashflow en je marges. Niet voor niets is het voor bedrijven in de bouwsector steeds moeilijker om financieringen te krijgen. Ook bij aanbestedingen van openbare werken is een goede solvabiliteit belangrijk. Tegelijk worden projectrisico’s steeds vaker bij bouwbedrijven gelegd.  Daarom is een helder inzicht in je cijfers cruciaal. De PIA-experts kijken daarvoor graag mee over je schouders. Tegelijk kunnen ze je ook helpen met de digitalisering van je processen en je rapportering. Het resultaat is eeen betrouwbaar dashboard, dat je als basis voor zakelijke beslissingen kan gebruiken.

Advies bij transities in de bouw.

Boven op je complexe dagelijkse boekhouding en de toenemende financiële druk sta je als bouwondernemer ook voor heel wat ingrijpende transities. De bouwsector moet duurzamer worden. Circulair bouwen is de nieuwe norm. Dat vraagt investeringen in nieuwe kennis en nieuwe technologie. Tegelijk wordt meer samengewerkt, onder meer in de vorm van ketenintegratie, waarbij verschillende schakels in het bouwproces op een structurele manier de handen in elkaar slaan. Dat roept voor bouwondernemers heel wat nieuwe vragen op, niet alleen financieel maar ook op juridisch vlak. Denk maar aan aansprakelijkheid, contractrecht, … Ook daarin kunnen de PIA-experts je met sectorkennis bijstaan.

Bouwen aan je bedrijf en je persoonlijk vermogen.

Uiteraard staat PIA Group ook voor je klaar bij die andere belangrijke momenten in de groei en ontwikkeling van bouwonderneming. Begeleiding bij de opstart, investeringsadvies dat je helpt om bij de bank het onderste uit de kan te halen, advies bij aankoop, verkoop of fusie, … We hebben de expertise in huis, op maat van de bouw. En ondertussen denken we ook mee over de uitbouw, optimalisatie en bescherming van je persoonlijk vermogen.
Ben je op zoek naar een boekhouder die de bouwsector door en door kent?

Onze kantoren

Ontdek alle kantoren

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons