Expertise

Accountancy en advisory op maat van kmo’s

Kmo’s zijn de motor van de Belgische economie. In 2020 waren er in ons land meer dan 1 miljoen bedrijven actief die onder de noemer “kleine en middelgrote onderneming” vallen. De kleinschaligheid, wendbaarheid innovatie van kmo’s zijn hun grote troeven om te groeien. Maar tegelijk zijn ze financieel vaak bijzonder kwetsbaar. Daarom hebben kmo’s accountancy en advies op maat van hun aard en omvang nodig. Bij PIA Group maken we daar elke dag werk van.

Wat is een kmo?

Of je een kleine onderneming of een middelgrote onderneming bent, wordt bepaald door de Europese kmo-definitie. Die houdt rekening met drie parameters:
  • het aantal werknemers
  • het omzetcijfer of het balanstotaal
  • de zelfstandigheid: je onderneming mag maar tot 25 % in handen zijn van een onderneming die niet aan de kmo-definitie beantwoordt.
Tot 50 werknemers en een omzet van 10 miljoen val je onder de noemer kleine onderneming. Een middelgrote onderneming kan tot 250 werknemers tellen en een omzet van 50 miljoen draaien.

Goede opvolging van boekhouding en administratie.

Als eigenaar van een kmo verwacht je veel van je boekhouder of accountant. En terecht. De kern van de samenwerking is een goede administratieve ondersteuning. Of het nu gaat over het voeren van je boekhouding, btw-aangifte, voorafbetalingen of vennootschapsbelasting: een stipte opvolging is belangrijk. Reken op je PIA-kantoor voor een correcte en snelle verwerking van alle boekhoudkundige en fiscale gegevens, tijdige communicatie van deadlines en snel informeren over de impact van nieuwe wetten en regels.

Proactief meedenken.

Maar ondersteuning stopt niet bij de boekhouding van je kmo. Ondernemers vinden het ook belangrijk dat hun accountancypartner proactief met hen meedenkt. Alleen zo ben je altijd zeker dat je de zaken optimaal aanpakt en goed voorbereid aan je volgende ondernemingsfase begint. Bij PIA Group werk je samen met een kantoorhouder die zelf ondernemer is. We maken van in het begin veel tijd vrij om jou en je kmo beter te leren kennen. Die investering in tijd resulteert in een beter begrip van je bedrijf én specifieke sectorkennis. En da’s een belangrijke voorwaarde voor raad die jou en je kmo echt vooruithelpt.

Groeibegeleiding voor kmo’s.

Typisch voor de kmo is het groeitraject. Dat betekent dat continu heel wat omstandigheden in je bedrijf of organisatie evolueren. Daar hoort een grote behoefte aan advies bij. Ook daarvoor kan je rekenen op ons. Of het nu gaat om fiscaliteit, btw, juridische zaken, een fusie, verkoop of een overname: PIA Group heeft de experts in huis die je kunnen bijstaan en helpen om op elk moment de juiste beslissingen te nemen, zodat je het maximum uit elke groeifase haalt en je organisatie bij elke transformatie vlot blijft draaien.

Digitalisering van kmo’s.

Kmo-eigenaars vinden het ook belangrijk dat hun accountant en kan begeleiden bij de digitalisering van hun onderneming. Als je groeit, betekent dat ook dat er steeds meer data in de organisatie circuleren en de processen ingewikkelder worden. Daardoor bestaat het risico dat je op een bepaald moment het overzicht kwijtraakt. PIA Group heeft een expertenteam dat jouw kmo kan helpen om processen digitaal te stroomlijnen en een rapportering op te zetten waarmee je echt zakelijke inzichten uit je cijfers haalt. Zo beschik je over een solide basis voor volgende zakelijke  beslissingen.
Uiteraard biedt PIA Group zelf ook de nodige digitale tools aan, zoals PIAzza, om de samenwerking met je kantoor vlot te laten verlopen.

Onze kantoren

Ontdek alle kantoren

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons