Fiscaliteit

Aankoop zero-emissievoertuig: ook je eenmanszaak of vzw heeft recht op een premie tot 5000 euro.

Charlotte Backelandt
22 april 2024
Om de CO2-uitstoot van het verkeer te verminderen en de aankoop van zero-emissiewagens te stimuleren, kondigde de Vlaamse regering een premie voor elektrische wagens aan. Kocht je een nieuw of tweedehands zero-emissievoertuig dat sinds 1 januari 2024 is ingeschreven op een adres in het Vlaamse Gewest? Dan hebben we goed nieuws, want sinds kort heb je ook als eenmanszaak of vzw recht op een premie tot 5000 euro! Benieuwd wat de exacte voorwaarden zijn? We vertellen het je graag.

Heb je recht op de premie?

Bestelde je ten vroegste op 25 september 2023 een nieuwe of tweedehands elektrische wagen? En valt deze wagen binnen de categorie ‘gewone personenwagens en lichte bestelwagens’? Dan is de kans al groot dat je recht hebt op een premie. Maar dit zijn niet de enige voorwaarden.

                Voor wie?

De premie voor de aankoop van een zero-emissievoertuig is bedoeld voor natuurlijke personen, vzw’s en stichtingen, en aanbieders van autodelen. Ook als eenmanszaak kom je dus in aanmerking voor de premie, zolang je maar in eigen naam en voor eigen rekening de premie-aanvraag indient. Het maakt hierbij ook niet uit of het voertuig al dan niet voor beroepsdoeleinden wordt gebruikt.
Wat wel van groot belang is, is dat het voertuig vanaf 1 januari 2024 is ingeschreven op een adres in het Vlaamse Gewest en dit gedurende minstens 3 jaar na ontvangst van de premie. Daarbovenop moet de wagen minstens 3 jaar in het bezit blijven van de aanvrager, of zijn erfgenaam/rechtsopvolger. Het voertuig mag wel gewoon aangekocht worden in het buitenland.
Let op: als onderneming heb je dus geen recht op deze premie. In dit geval kan je wel genieten van de fiscale voordelen bij de aankoop van een elektrisch voertuig. Ook wie een elektrische wagen aankoopt via een leasingformule kan niet van deze premie genieten.

                Nieuw versus tweedehands zero-emissievoertuig

De aankoopwaarde van de nieuwe wagen mag niet hoger liggen dan 40.000 euro. Bij de tweedehandswagens mag de prijs niet hoger zijn dan 60.000 euro en moet de wagen minstens 3 jaar en maximaal 8 jaar oud zijn. Opgelet! Je komt enkel in aanmerking met 𝘃𝗼𝗹𝗹𝗲𝗱𝗶𝗴 𝗲𝗹𝗲𝗸𝘁𝗿𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝘃𝗼𝗲𝗿𝘁𝘂𝗶𝗴𝗲𝗻 of 𝘃𝗼𝗲𝗿𝘁𝘂𝗶𝗴𝗲𝗻 𝗺𝗲𝘁 𝗯𝗿𝗮𝗻𝗱𝘀𝘁𝗼𝗳𝗰𝗲𝗹𝗹𝗲𝗻. (Plug-in) hybride voertuigen vallen daar niet onder.
Zowel voor de aankoop van een nieuwe of tweedehandswagen moet je een schriftelijke verkoopovereenkomst hebben bij een autohandelaar. Is jouw voertuig aangekocht bij een particulier? Dan kom je niet in aanmerking voor de premie.

Hoeveel kan de premie bedragen?

Bij de aankoop van een nieuwe elektrische wagen heb je recht op een premie van 5000 euro. Voor een tweedehandswagen is dit 3000 euro. De premie kan nooit meer dan 25% van de aankoopprijs bedragen.
Let op: een natuurlijke persoon kan de premie slechts 1 keer ontvangen en de premie kan ook maximaal 1 keer per voertuig worden betaald.

Hoe moet je de premie aanvragen?

Voldoe je aan alle vereisten? Dan is het tijd om de premie aan te vragen. Binnen 90 dagen na het ondertekenen van de verkoopovereenkomst van het voertuig ga je naar het digitaal loket van de Vlaamse overheid. Op basis van deze overeenkomst kan je jou al aanmelden, nog voor je wagen is ingeschreven. Eens je alles hebt ingevuld, krijg je een bevestigingsmail en zal de administratie jouw documenten grondig controleren. De effectieve beslissing krijg je later op mail toegestuurd.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over jouw wagen of premie-aanvraag?  Aarzel dan niet en neem contact op met een PIA-kantoor in jouw buurt. We helpen je graag verder. 

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons