Btw

Alles op een rijtje: zomeruitstel van btw-verplichtingen in 2023.

Charlotte Backelandt
31 mei 2023
Binnenkort begint de zomer: de zon schijnt en voor velen komt de vakantie eraan. Maar let op, ook tijdens de zomermaanden mag je jouw btw-aangifte niet vergeten in te dienen. Dankzij het zomeruitstel krijg je hier gelukkig zoals gewoonlijk wel wat extra tijd voor. We zetten de belangrijkste deadlines en informatie voor 2023 graag even voor je op een rijtje.

3 weken extra tijd voor je btw-aangifte

Naar goede gewoonte mag jouw btw-aangifte in de zomer wat later worden ingediend. Zowel de aangifte van juni, als van juli worden in 2023 uitgesteld met 3 weken. Ook voor de intracommunautaire opgaven gelden dezelfde nieuwe deadlines.
Indienen btw-aangifte Oorspronkelijke deadline Nieuwe deadline
Btw-aangifte juni 2023 / tweede kwartaal 2023 20 juli 2023 10 augustus 2023
Btw-aangifte juli 2023 21 augustus 2023 8 september 2023
Voor de btw-aangiften van augustus 2023 is er geen zomeruitstel. Deze moeten dus ten laatste op 20 september 2023 zijn ingediend.
Let op: het uitstel geldt alleen bij het indienen van de aangifte. Moet je btw (terug)betalen? Dan geniet je niet van een betalingsuitstel. De oorspronkelijke deadlines zijn hier dus van toepassing. Ben je te laat om je btw-schuld te betalen? Dan worden er laattijdigheidsintresten aangerekend van 0,8%/maand.

Geen uitstel voor aangifte mogelijk

In sommige gevallen is er geen uitstel van aangifte mogelijk. Zo geldt het zomeruitstel niet voor ondernemingen die recht hebben op een maandelijkse teruggave (zgn. vergunninghouders) of op een versnelde maandelijkse btw-teruggave als starter. Zij moeten hun btw-aangifte indienen op 22 juli 2023 (voor de maand juni) en op 24 augustus 2023 (voor de maand juli).
Zijn er zaken onduidelijk of zit je nog met vragen? Neem contact op met één van onze kantoren in jouw buurt. Onze btw-experts helpen je met plezier!

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons