Juridisch

De fiscus richt zich opnieuw op eigenaars met meerdere woningen: moet je jezelf zorgen maken?

Ruben Deferm
10 maart 2022
Het komende jaar zal de fiscus extra controleren op inkomsten uit onroerende goederen. Hierbij ligt de focus op het type investeerder met een actief beheer. Ben je beroepsmatig met vastgoed bezig? Bereid je dan goed voor op deze extra controleacties. Ontdek hier hoe je de risico’s op extra kosten voorkomt.

Waar ligt de focus?

De nieuwe controleactie heeft een duidelijke doelgroep: investeerders die grote risico’s nemen. Je valt binnen deze categorie als je minstens aan 1 van deze zaken voldoet.
  • Je gaat grote leningen aan;
  • Je hebt een aanzienlijk patrimonium aan vastgoed in jouw bezit;
  • Je koopt en/of verkoopt veel onroerende goederen;
  • Je biedt aanvullende diensten aan zoals AirBnB.
Wie binnen deze doelgroep valt, ziet zijn onroerende inkomsten mogelijk omgevormd worden naar beroepsinkomsten. Deze zijn belastbaar aan de hoge marginale tarieven.

Hoe wordt er gecontroleerd?

Bij dergelijke controles gaat de fiscus telkens 3 jaar terug. Dikwijls zelfs tot 7 jaar. Jouw onroerende inkomsten van de afgelopen jaren, kunnen geherkwalificeerd worden als beroepsinkomsten. Hier bovenop volgt er doorgaans een boete van minstens 10%.
Heb je geen bewijzen meer van gemaakte kosten (zoals herstellingen, …) tijdens deze periode? Dan zal je belast worden op de bruto-ontvangsten zonder kostenaftrek! Ga dus tijdig op zoek naar dergelijke facturen om jouw gemaakte kosten te kunnen staven.

Wat zijn de mogelijkheden?

Het onderscheid tussen onroerende inkomsten en beroepsinkomsten is niet duidelijk omgeschreven in de wet. Het is zoals vaak een kwestie van interpretatie. Het heeft dan ook al voor talloze rechtszaken gezorgd
Het grondig screenen van jouw activiteiten i.v.m. verhuur van jouw investering in onroerend goed is dan ook sterk aangeraden. Indien nodig kan besloten worden bepaalde panden te verkopen of te schenken. De inbreng van panden in een vennootschap blijft ook een bestaande optie. Denk hierbij aan de mogelijkheden om het type huur aan te passen. Bijvoorbeeld van een kortetermijnverhuur (zoals AirBnB) naar langetermijnverhuur.
Ons advies? Pluis dit niet alleen uit maar laat je bijstaan door een expert. Het PIA kantoor in jouw buurt helpt je graag om jouw vastgoedinvesteringen veilig te stellen van extra kosten en zoekt samen met je naar de beste oplossing.

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons