Column

Een klantenstop bij accountants is een bedreiging voor onze economie.

Steven Brouckaert, Stichter en voorzitter & Nathalie Calle, CEO
15 februari 2024
Woensdag 7 februari haalde een onderzoek van het ITAA en Kluwer de krantenkoppen van De Tijd. Overwerkte accountants moeten klanten weigeren, luidde de noodkreet. De oorzaken die aangehaald worden voor deze klantenstop bij accountantskantoren kloppen. Er komt inderdaad steeds meer regelgeving bij. Tegelijk is het aartsmoeilijk om nieuwe accountants te vinden. Maar dat mag volgens ons geen reden zijn om ondernemers de deur te wijzen. Sterker nog, het is als accountants onze plicht om JA te blijven zeggen. Een ondernemer het recht ontnemen op financiële en boekhoudkundige begeleiding vormt een bedreiging voor onze kmo-economie. Daarom roepen wij de sector op om wel degelijk klaar te staan voor ondernemend België.

Onze economie verzelfstandigt.

België is een ondernemend land. Het feit dat er in 2022 meer dan 115.000 eenmanszaken en vennootschappen bij kwamen is daarvan het bewijs. Het aandeel zelfstandigen onder de actieve Belgische bevolking stijgt ook jaar na jaar. In de laatste meting nog met 2,19% (bron: Statbel). We kunnen dus wel degelijk spreken van een continue verzelfstandiging van onze economie. Al dat ondernemend talent mag niet het slachtoffer van de omstandigheden worden.

De accountant: essentieel voor het slagen van ondernemerschap.

Als accountants en adviseurs hebben wij een belangrijke economische verantwoordelijkheid. Onze begeleiding en advies zijn een essentieel onderdeel van het succes van ondernemers, zowel voor starters en kleine bedrijven als de kmo’s die het hart van onze economie vormen. We voorkomen dat ze in valkuilen trappen en fouten maken. We wijzen hen de weg naar opportuniteiten en optimaliseren hun financiële middelen zodat ze meer slagkracht krijgen. Digitalisatie is daarbij een belangrijk hulpmiddel maar kan nooit de rol van de accountant persoonlijke begeleider overnemen.

De eenmanszaak kan de kmo van morgen worden.

Starters en kleine zelfstandigen zijn het zaaigoed van onze economie. Ze dragen de ambitie en de capaciteit om groter te worden in zich. Veel van die eenmanszaken zullen de kmo’s van morgen zijn. Daarom zeggen de kantoren van PIA Group expliciet NEE tegen een klantenstop en roepen we de sector op om hetzelfde te doen. Wij weten uit eigen ervaring dat dit creativiteit, investeringen (o.m. in AI) en engagement van onze accountants vraagt. Maar wij zijn het verplicht om naar ondernemers zelf het nodige ondernemerschap te tonen. De problemen die de accountantssector treffen moeten zeker aangekaart worden. Maar een klantenstop afkondigen is volgens ons niet het juiste antwoord omdat dit een rem dreigt te zetten op de groei van onze economie. Wie onderneemt, verdient een accountant-adviseur die meedenkt en als vertrouwenspersoon fungeert.

De aantrekkelijkheid van het beroep.

Er is nog een reden waarom wij het belangrijk vinden om voor alle ondernemers klaar te staan. Het draagt bij tot de aantrekkelijkheid van het beroep van accountant. Wat is er boeiender voor jonge mensen dan andere jonge mensen te helpen bij hun plannen? Een eenmanszaak zien doorgroeien tot een vennootschap die het jaar na jaar beter doet, en daarbij gebruik maakt van jouw expertise geeft je een kick. Misschien moeten we daar als sector meer de nadruk op leggen in onze employer branding. Het format “Andermans Zaken” van Kamal Kharmach -begonnen als boekhouder!- doet dat al goed, maar vertrekt om het spannend te maken van probleemgevallen. Volgens ons kun je even boeiende -en vooral wervende- tv maken door startersinitiatieven als basis te nemen.

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons