Corporate finance

Groei slim als ondernemer: voorkom deze 4 groeipijnen!

Tamara Verboven
8 februari 2024
Ben je de drijvende kracht achter een snel groeiende onderneming? Dan word je ongetwijfeld af en toe geconfronteerd met financiële en andere zakelijke uitdagingen. Eenmaal je ermee te maken krijgt, is het dan ook belangrijk dat je jou niet laat verrassen door de typische valkuilen. Daarom zijn onze experts er. Zij vormen jouw groeipijnen met plezier om tot echte groeikansen!

Groeipijn 1: cashflowtekorten

Een belangrijk instrument om de financiële positie van je onderneming op de voet te volgen, is de cashflow. In tegenstelling tot wat velen denken, is dat niet zomaar gelijk aan het boekhoudkundig resultaat. De cashflow bekom je namelijk door de inkomende geldstromen te verminderen met de uitgaande. Daarbovenop is het essentieel dat je ook goed weet hoeveel het netto werkkapitaal bedraagt. Want dat bedrag vertelt hoeveel geld je daadwerkelijk nog overhoudt om mee aan de slag te gaan.
Als ondernemer zal je merken dat groeien vaak een aanval is op je cash. Ervaar je hierdoor een negatieve cashflow of cash burn? Dan moet je jezelf in eerste instantie enkele vragen stellen:
  • Hoeveel cash gooi ik per maand het raam uit en waar gaat het naartoe?
  • Heb ik een tijdelijk probleem of is dit van lange duur?
  • Heb ik het stuur van mijn onderneming wel nog vast?
Door deze vragen samen met jouw accountant-adviseur te overlopen, kan je de gepaste vervolgstappen bepalen. Natuurlijk is het niet de bedoeling om te wachten op een cash burn om alarm te slaan. Als je met onze experts proactief nadenkt, zal je op voorhand de impact op de cashflow kunnen inschatten.

Groeipijn 2: kostbare tijdsbesteding

Heb je als ondernemer ook vaak het gevoel dat je handen tekort komt? Dan ga je jezelf al snel afvragen of het slimmer is om een extra personeelslid aan te werven, aan wie je administratieve taken zoals het verzamelen van facturen of het opvolgen van openstaande debiteuren kan delegeren. Dat geeft jou de tijd om je meer te focussen op je corebusiness en strategie.
Als ondernemer vraag je je af of de onderneming deze extra overheadkost wel zal kunnen dragen.. Dat antwoord kunnen onze experts jou bieden door een financieel plan op te maken. Dankzij dit plan zal je niet alleen meer inzicht in je cijfers krijgen, maar kan je ook makkelijker en sneller conclusies trekken. Zo bespaar je niet alleen tijd, maar ook geld!

Groeipijn 3: gebrek aan financiële inzichten

Weloverwogen beslissingen kan je pas nemen als je een correct, financieel inzicht in je onderneming hebt. Is dat niet het geval? Dan loop je het risico om foute keuzes te maken. Want groeien brengt veel verandering met zich mee. Hierdoor kan je jouw ondernemersjaren moeilijk met elkaar vergelijken en moet je jouw denkoefeningen steeds opnieuw beginnen.
Gelukkig kent jouw accountant-adviseur de cijfers van je onderneming op z’n duimpje. Hij/zij is dan ook de geschikte persoon om je advies op maat te bieden. Want alleen zo zal je op voorhand kunnen detecteren wanneer er cashtekorten kunnen optreden en welke proactieve maatregelen je daarvoor moet nemen.

Groeipijn 4: nood aan rapportering

De laatste groeipijn is de nood aan rapportering. Alhoewel ondernemers altijd een boekhouding bijhouden, zetten ze niet altijd een rapportage op. En dat is zonde, want meten is gelijk aan weten.
Helaas zijn er anno 2024 nog te veel ondernemers die kiezen om blind te varen. Of erger nog: ze denken dat ze juist varen, maar merken achteraf dat ze toch fout zaten. Daarom is het van cruciaal belang dat je samen met onze experts de nodige rapportage opstelt. Hierdoor kan je niet alleen de prestaties van je bedrijf (beter) beoordelen, het helpt je ook bij het nemen van de juiste, strategische beslissingen. Daarbovenop hechten ook externe partijen zoals investeerders hier vaak een groot belang aan. Een win-win dus.
Ben jij klaar om slim te groeien en deze groeipijnen samen met onze experts aan te pakken? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een PIA-kantoor in jouw buurt. We luisteren met plezier naar jouw vragen en wijzen jou de weg. 

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons