Btw

Het nieuwe energieakkoord: hoe maak je maximaal gebruik van de tijdelijke btw-verlagingen?

Ruben Deferm
29 maart 2022
Op 18 maart 2022 besliste de regering over het nieuwe energieakkoord. Zo heeft de invoering van een aantal maatregelen rechtstreeks betrekking op jouw (energie)portefeuille. Je kan nu niet alleen een stuk voordeliger bouwen. De aankoop en installatie van groene energievoorzieningen wordt een stuk goedkoper. Door deze verschillende tijdelijke btw-verlagingen, wordt de rode loper richting duurzame energie voor je uitgerold. Wij geven je een overzicht van de genomen maatregelen.

Tijdelijke btw-verlaging op elektriciteit en aardgas

Sinds 1 maart 2022 was er al een tijdelijke btw-verlaging op de levering van elektriciteit. Deze verlaging is in het energieakkoord verlengd tot en met 30 september 2022. De huidige voorwaarden blijven gelden. Zo moet je als natuurlijk persoon een residentieel contract hebben afgesloten met jouw energieleverancier.
Naast elektriciteit is dit verlaagd btw-tarief nu ook toepasbaar voor de levering van aardgas en warmte via warmtenetten. Ook hier kan je enkel als natuurlijk persoon zonder ondernemingsnummer gebruik maken van deze verlaging.

Tijdelijke btw-verlaging op zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen

Je kon eerder met een woning ouder dan 10 jaar al genieten van een verlaagd tarief op de aankoop van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. In het energieakkoord stat dat vanaf 1 april 2022 deze btw-verlaging ook toepasbaar is op woningen jonger dan 10 jaar. De focus ligt hier op het energiezuinig bouwen van nieuwbouwprojecten.
Wacht ook niet te lang met de overstap naar deze groene oplossingen. Dit verlaagd btw-regime loopt af op 31 december 2023.

Tijdelijke btw-verlaging op afbraak en heropbouw van woningen wordt verlengd.

De verlenging van het gekende verlaagd btw-regime van 6% op de afbraak en heropbouw van privéwoning is de laatst genomen maatregel. De vorige einddatum is binnen het energieakkoord met een jaar verlengd tot 31 december 2023. Je hebt nu een jaar langer de tijd om van deze btw-verlaging te genieten en jouw bouwprojecten met een stuk meer zekerheid af te ronden.
Heb je vragen omtrent deze nieuwe maatregelen? Jouw PIA kantoor in de buurt bekijkt samen met jou hoe je maximaal gebruik van deze tijdelijke btw-verlagingen.

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons