Fiscaliteit

Het VVPRbis-stelsel nu toch toepasbaar voor je VOF of CommV opgericht sinds 01 juli 2013

Ruben Deferm
24 augustus 2022
De VVPRbis-saga krijgt opnieuw een vervolg . Na de vele discussies en uitspraken is de kogel dan toch door de kerk. Heb jij sinds 1 juli 2013 een VOF of CommV opgericht met een lager kapitaal dan de minimumvereiste? Dan kan je eindelijk mee genieten van het VVPRbis-regime voor dividenden toegekend vanaf 01.01.2022.

Het VVPRbis-stelsel blijft wijzigen

Het fiscaal gunstregime voor dividenden kreeg in 2013 een duidelijk kader. Doorheen de tijd volgden de nodige wijzigingen. Een overzicht van deze wetswijzigingen vind je terug in deze blog.

Minimumkapitaal niet langer een vereiste

Sinds 21 januari beweegt er heel wat rond de dividenden die je vennootschap toekent vanaf 1 januari 2022. Zo heeft men het VVPRbis-artikel volledig vervangen. Er gelden dus nieuwe voorwaarden op dividenden toegekend of betaalbaar gesteld vanaf 1 januari 2022. Dat is erg goed nieuws voor jou. Want in de nieuwe wettekst staat nergens meer te lezen dat er voor de oude inbrengen een minimumkapitaalvereiste geldt.

Na een zeer verwarrend statement van de minister van Financiën, staat het besluit nu eindelijk vast. Op een nieuwe vraag over het VVPRbis-stelsel voor CommV en VOF, verscheen finaal het goede nieuws: “In het geval van de in jouw vraag bedoelde vof zullen de bij de oprichting van de vennootschap uitgegeven aandelen eveneens in aanmerking kunnen komen voor het VVPRbis stelsel.”

Concreet: Eerder kon je als (sinds 1 juli 2013) opgerichte VOF of CommV, met een lager kapitaal dan de minimumvereiste, niet genieten van VVPRbis voor dividenden toegekend vanaf 1 januari 2022. Vanaf nu kan dat dus wel!

Wat met jouw roerende voorheffing?

Misschien bevind jij je wel in de situatie waarbij je in de afgelopen maanden dividenden heeft uitgekeerd uit jouw VOF of CommV en dit met inhouding aan het gewone tarief van 30%. Door de nieuwe verduidelijking van de minister van Financiën kan dit wel eens onterecht zijn en had dit slechts een inhouding van 20% of zelfs 15% moeten zijn. Uiteraard onder voorbehoud dat alle voorwaarden zijn voldaan.

Bekijk dus grondig met jouw PIA-expert hoe je met jouw vennootschap een aanvraag tot terugvordering indient.

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons