Fiscaliteit

Let op: de uiterste deadline voor de aangifte van je personenbelasting wordt 15 juli.

Charlotte Backelandt
23 maart 2023
Begin maart 2023 heeft de Federale Overheidsdienst Financiën beslist dat vanaf dit jaar de uiterste aangiftedatum voor veel belastingbetalers op 15 juli ligt. We vertellen je graag wat meer over deze ingrijpende beslissing.  

Wat verandert er voor jou?

Iedereen moet belastingen betalen, ook jij. De ene vult zijn/haar brief zelf in, de andere doet liever beroep op een zogenaamde mandataris zoals een boekhouder of fiscalist. Schakel jij je PIA -accountant in? Dan lag de uiterste indieningsdatum voor jouw aangifte vorig jaar wat later. Eerst lag de deadline eerst 30 september, maar uiteindelijk is ze verschoven naar 28 oktober. Zo’n data zullen vanaf dit jaar niet meer van toepassing zijn.
Of je nu al dan niet beroep doet op onze PIA-accountants: de uiterste deadline voor de belastingaangifte zal vanaf nu voor bijna alle belastingbetalers 15 juli zijn. Sinds begin maart is het voor de FOD Financiën namelijk niet langer belangrijk of je jouw aangifte al dan niet zelf indient. Voor het bepalen van de indieningstermijnen wordt er vanaf nu gekeken naar de aard van jouw inkomsten en de complexiteit van je aangifte.
De huidige indiendingstermijnen voor de aangifte van je personenbelasting zijn als volgt:
  • Papieren aangifte = deadline op 30 juni 2023
  • Online aangifte via Tax-on-web = deadline op 15 juli 2023

Latere aangiftedatum voor complexe aangiften

Je kan beroep doen op een latere aangiftetermijn als je aangifte één of meerdere van onderstaande inkomsten bevat en daardoor als ‘complex’ wordt beschouwd:
  • winsten en/of baten
  • bezoldigingen van bedrijfsleiders
  • bezoldigingen aan meewerkende echtgenoten (wettelijk samenwonenden)
  • buitenlandse beroepsinkomsten
Ook bij deze complexe gevallen wordt er geen rekening meer gehouden met het feit of jouw aangifte al dan niet door mandatarissen zoals je PIA-accountant is ingediend. Bij ernstige redenen en overmacht kan je voor de duidelijkheid wél om uitstel vragen.
Voor papieren aangiften blijft de uiterste deadline 30 juni 2023. Kies je voor een online aangifte via Tax-on-web, dan krijg je tot 18 oktober 2023 de tijd.
Ondanks bovenstaande omschrijving van ‘complexe aangiften’ heerst hierover toch wel wat spanning. In het najaar ondertekenden Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem en het ITAA namelijk een engagementsverklaring om duidelijkheid te scheppen over welke andere soorten aangiften als ‘complex’ worden aanzien. Maar momenteel blijft het wachten op een koninklijk besluit waarin dergelijke definities worden vastgelegd. Daarnaast worden onze PIA-accountants en andere mandatarissen op de dag van vandaag nog te vaak voor voldongen feiten geplaatst. Ook hier moet nog worden aan gewerkt.  

Hulp nodig?

Heb je na het lezen van dit artikel nog bijkomende vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een PIA-kantoor in jouw buurt.

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons