Pers

PIA Group Nederland verwelkomt ESJ, Cooster en COO Elke Klaassen.

Stefan Knecht
6 september 2023
GENT, 6 september 2023- In november 2022 deed PIA Group, de snelst groeiende accountancy- en advisorygroep van België, zijn intrede in de Nederlandse markt met de overname van Brouwers. Vandaag mag de Nederlandse CEO Ewout Brouwers de eerste Nederlandse acquisities aankondigen. En daar zit al meteen een top 50-kantoor bij. Vanuit België kijkt PIA Group founder en executive chairman Steven Brouckaert, goedkeurend toe. “Ook Nederland valt voor onze unieke propositie, waarbij accountancykantoren profiteren van de voordelen van onze schaalgrootte maar tegelijk hun lokale identiteit en ondernemerschap behouden.”

Welkom ESJ en Cooster.

De twee partijen die PIA Group Nederland komen versterken zijn ESJ en Cooster. Daardoor telt PIA Group Nederland in één klap 13 vestigingen, samen goed voor 320 medewerkers. Over beide landen heen gaat om het meer dan 60 kantoren en 1.200 personeelsleden.

 ESJ: met PIA Group klaar voor morgen

Met ESJ neemt PIA Group Nederland een kwalitatief fullservice top 50-kantoor over met vestigingen in Breda, Etten-Leur, Oosterhout, Zwijndrecht, Zevenbergen en Amsterdam. Sinds de start in 1981 groeide ESJ heel stabiel naar een echte totaaladviseur voor MKB-bedrijven en multinationals. “Wat ons zo aantrok in ESJ was dat ze in dat groeitraject altijd kwaliteit op de eerste plaats zijn blijven zetten en zich consequent zijn blijven richten op de adviesgevoelige klant”, benadrukt Ewout Brouwers. “Nu helpen we ESJ graag bij het 2.0 hoofdstuk van hun eigen groeiverhaal.”

Cooster koestert PIA Group

Het tweede kantoor dat toetreedt tot PIA Group is Cooster, een accountancykantoor met vestigingen in Barneveld en Bilthoven. De naam (spreek uit: “koester”) is een duidelijke verwijzing naar hun manier van omgaan met MKB-ondernemers. “De bijzondere band met hun klanten en het eigen ondernemerschap troffen ons meteen”, vertelt Ewout Brouwers. “Daarnaast zijn het accountants die met hun tijd meegaan. Ook zij waren klaar voor een volgende stap. Maar tegelijk realiseerden de eigenaars van Cooster zich dat ze de uitdagingen die op hen afkomen niet alleen aankunnen. Denk aan digitalisering, rekrutering, … . We hebben hen duidelijk gemaakt dat PIA Group hen daar perfect op zijn unieke manier in kon ondersteunen. Toen we bij hen op de koffie gingen was er meteen een klik.”

PIA Group: een unieke combinatie van schaalgrootte en lokale sterkte

Het was een bewuste beslissing van PIA Group om bij zijn intrede in Nederland trouw aan zijn DNA te blijven. Net als in België wordt de kracht van lokale kantoren gecombineerd met de PIA shared services en een unieke partnershipaanpak. Kantoren die toetreden genieten van een maximale ondersteuning op het gebied van digitalisatie, kwaliteitsbeleid, rekrutering en opleiding. Intussen kunnen ze onverminderd verder ondernemen en zich blijven focussen op hun klanten zonder op innovatief vlak stil te staan.

PIA Group opent deuren die voor anderen gesloten blijven

“Onze best of both worlds-strategie is in de Nederlandse markt even uniek als in België”, benadrukt Steven Brouckaert. “We mogen vaak aanschuiven aan tafels waar de deur voor onze concurrenten dicht blijft. De reden? Ook in Nederland vinden kantooreigenaars, die jaren aan hun zaak gebouwd hebben het een onverdraaglijk idee om hun levenswerk in handen te geven van een groep. Als ze horen dat PIA Group inzet op een partnership, waarin plaats is voor eigen ondernemerschap en de lokale identiteit behouden blijft, is er wel interesse.

Veel gesprekken.

“Ik ben bij heel wat overnamegesprekken in Nederland aanwezig”, gaat Steven Brouckaert verder. “De kantoren waarmee we in dialoog gaan, zijn getriggerd door het succes van PIA Group in België. Vaak is het een doorslaggevende factor om de onderhandelingen aan te gaan. Ze zien ook dat we in de praktijk brengen wat we beloven. Ik ben dan ook heel optimistisch over de verdere groei van PIA Group Nederland. Er lopen heel wat gesprekken, waarvan we er enkele heel snel hopen af te ronden.”

Dit is maar het begin voor PIA Group

“Toen we PIA Group in Nederland lanceerden hebben we onze ambities niet onder stoelen of banken gestoken”, sluit Ewout Brouwers aan. “Met de aankondiging van vandaag is het eerste bewijs dat we die ambities ook gaan waarmaken. In België is PIA Group al doorgegroeid tot een leidende speler in het middensegment. In Nederland willen we ook op korte termijn naar een leidende positie evolueren.”

Met de steun van Baltisse

PIA Group Nederland kan voor zijn verdere uitbouw ook rekenen op de steun van Baltisse, de family office van ondernemer Filip Balcaen. Benjamin Biesmans, Investment Manager: “Qua schaalgrootte is PIA Group Nederland op weg naar een punt waar we echt een verschil kunnen maken in accountancy voor het MKB-bedrijf in Nederland. Kwaliteit staat daarbij centraal. Daarom staat niet alleen het buy maar ook build-aspect hoog op de agenda in de komende maanden. We investeren volop in mensen en de ondersteunende diensten. In België is PIA Group erin geslaagd de meest succesvolle, ondernemende kantoren aan te trekken, dankzij zijn uniek businessmodel. Met ESJ, Cooster en natuurlijk ook Brouwers, is het nu duidelijk dat PIA Group ook in Nederland de regionale leiders weet te verenigen!”

Elke Klaassen wordt nieuwe COO PIA Group Nederland

Samen met twee nieuwe kantoren mag PIA Group Nederland ook Elke Klaassen welkom heten. Zij neemt sinds 1 september de rol van COO op zich.

Elke heeft een brede end-to-end ervaring in operations, waar data en digitalisering als een rode draad doorheen lopen. “Hoe kunnen we dingen slimmer doen is het vertrekpunt bij elke uitdaging die ik aanga”, vertelt ze daarover. Haar carrière leidde onder meer via The Boston Consulting Group, de Lemann Foundation in Brazilië en Flexport, een digitale disrupter in logistiek. Daar was ze verantwoordelijk voor MKB Europa en zocht ze bij de opzet van processen continu naar schaalvoordelen waar alle klanten van konden profiteren.

“In die zin sluit de stap naar PIA Group naadloos op mijn vorige ervaring aan”, vertelt Elke. “Ook hier is MKB de belangrijkste doelgroep. En de centrale ondersteuning van het lokale ondernemerschap biedt veel kansen voor o.a. digitalisatie, kwaliteitsbeleid en rekrutering. Ik kijk ontzettend uit naar deze uitdaging. Ik ben ervan overtuigd dat we alle troeven in handen hebben om, net als in België, op korte termijn door te groeien naar een leidende positie binnen het MKB-segment. Samenwerking is de sleutel tot succes in deze groeiende partnership en dat staat centraal in mijn aanpak. Ik kijk er naar uit om PIA Group Nederland verder uit te bouwen met Ewout Brouwers en de rest van het team."

Over PIA Group

In een markt van schaalvergroting wil PIA Group doorgroeien tot een toonaangevende speler in accountancy- en advisorydiensten maar tegelijk de persoonlijke band tussen medewerker en klant niet verliezen. Daarom bouwen wij aan onze groei op basis van een continu uitbreidend netwerk van ondernemende vennoten. Dankzij de onderlinge wisselwerking tussen die partners en ons expertteams vinden ondernemers en particulieren in elk PIA-kantoor een individuele up-to-date service en knowhow, die echt bijdraagt tot hun professioneel succes en persoonlijk geluk. PIA Group werd in 2012 opgericht in België door Steven Brouckaert. De groep is actief in België en Nederland en telt meer dan 60 kantoren en 1.200 medewerkers.

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons