Btw in het buitenland

Het is vandaag eenvoudiger dan ooit om producten en diensten in verschillende landen aan de man te brengen. Maar hoewel de internationale handel boomt, blijft de btw- wetgeving voor internationale transacties een complex verhaal.

Net daarom kan je bij PIA Group rekenen op experts in alle mogelijke (vak)gebieden. Zij kennen ook de buitenlandse btw-regelgeving door en door en helpen je je flows en aangiften optimaal te structureren. Zo ben je er zeker van dat je altijd en overal aan de btw-wetgeving voldoet.

Btw-nummer in een EU-lidstaat.

Wie in het buitenland actief is, moet ook internationaal verantwoording afleggen. Maar wat betekent dat exact? Wanneer heb je in een ander EU-land een btw-nummer nodig? Hoe dien je een buitenlandse btw-aangifte in? En hoe weet je zeker dat die juist terechtkomt?
Bij PIA Group kennen we de Europese btw-wetgeving als geen ander. We weten wat absoluut verplicht is, maar ook welke constructies interessant kunnen zijn voor jouw situatie. Bovendien helpen onze experts je bij alle mogelijke formaliteiten, van het aanvragen van je lokale btw-nummer tot het indienen van periodieke aangiften in binnen- en buitenland.

Aangifte buitenlandse btw.

Is je onderneming actief in het buitenland? Welke buitenlandse btw-formaliteiten je waar moet voldoen, is afhankelijk van waar je actief bent, welke diensten of goederen je levert, én aan wie – aan particulieren of aan bedrijven.
Als je actief bent in Europa en producten of diensten aan Europese klanten met een geldig btw-nummer levert, geldt de algemene regel dat de buitenlandse btw-aangifte plaatsvindt waar de afnemer is gevestigd. Het verschuldigd zijn van de btw wordt dus verlegd naar de afnemer.  Maar opgelet! Op deze algemene regel bestaan heel wat uitzonderingen.
De btw-experts van PIA Group helpen je de aangifte van je buitenlandse btw helemaal juist te organiseren en je buitenlandse btw-aangifte te optimaliseren – hoe, waar en met wie je ook zakendoet.

Vrijstelling van btw.

Voor intracommunautaire leveringen geldt een vrijstelling van buitenlandse btw in de lidstaat waarin je goederen vertrekken. Je moet in die lidstaat wel over een lokaal btw-nummer beschikken. De wetgeving voor die vrijstellingsregeling is dus gebaseerd op het fysieke traject dat je goederen afleggen. Dat lijkt eenvoudig, maar niets is minder waar. Want vanaf het moment dat het traject van je goederen niet exact het traject van je facturatie volgt, wordt het buitenlandse btw-verhaal plots erg complex. Bij dergelijke ketentransacties moet je immers duidelijk het effectief vervoer aan een locatie toewijzen. Je moet jezelf ook de vraag stellen of vereenvoudigd driehoeksverkeer een optie is.
Gelukkig kan je ook dan rekenen op de btw-experts van PIA Group. Zij helpen je uit te zoeken hoe je flows administratief in elkaar zitten en hoe je ze kan stroomlijnen om bijkomende btw-verplichtingen in andere lidstaten tot een minimum te beperken.

Verkoop je producten online?

Van intracommunautaire leveringen tot dropshipping: bekijk onze specifieke btw-diensten voor e-commerce.

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons