De regering bereikte eind november 2022 een akkoord over de loonmarge 2023-2024. In dit akkoord is een koopkrachtpremie voorzien. Op 23 december 2022 keurde de regering het wettelijk kader van die premie een eerste keer goed op de ministerraad. Wat weten we momenteel al en wat zijn de volgende stappen?
Wat is de koopkrachtpremie?
De koopkrachtpremie is een (para)fiscaal voordelige premie die je kan toekennen aan je werknemers wanneer je onderneming in 2022 een hoge winst of een uitzonderlijk hoge winst heeft behaald.
Hoe kan je de koopkrachtpremie toekennen?
De premie neemt de vorm aan van een papieren of elektronische consumptiecheque. Het is geen cash premie.
De toekenning van de premie moet in principe geregeld worden via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao), dat kan op sector- of ondernemingsniveau. Wanneer een sectorale cao zou worden gesloten, moet deze de hoge winst en de uitzonderlijk hoge winst in 2022 definiëren. Worden er afspraken gemaakt via een ondernemingscao, dan zal je de verantwoording moeten toevoegen voor het behalen van goede resultaten van jouw onderneming tijdens de crisis.
Wanneer het niet mogelijk is om te werken met een cao, kan de koopkrachtpremie ook toegekend worden op basis van een individuele overeenkomst.
Aangezien de koopkrachtpremie mee onderdeel zal uitmaken van de aankomende sectorale onderhandelingsrondes, is het raadzaam af te wachten of jouw sector afspraken zal maken over de toekenning van de premie, vooraleer op ondernemingsvlak aan de slag te gaan.
Hoeveel mag de koopkrachtpremie bedragen?
Het maximumbedrag van de koopkrachtpremie, hangt af van de winst van je bedrijf. Voor ondernemingen die een hoge winst behaalden, bedraagt de bovengrens van de premie 500 euro per werknemer. In geval van een uitzonderlijk hoge winst, wordt dit maximumbedrag opgetrokken tot 750 euro.
Jouw sector, of je ondernemingsafspraken, kunnen ook in een lager bedrag voorzien.
Als je de toekenningsregels volgt, is de koopkrachtpremie vrijgesteld van belastingen en van de normale RSZ-bijdragen. Er is wel voorzien in een bijzondere patronale RSZ-bijdrage van 16,5 %. Zowel de premie als de bijzondere RSZ-bijdrage zijn fiscaal aftrekbaar voor jou.
Voor de bedrijfsleiders kan er geen vrijgestelde toekenning gebeuren.
Vanaf en tot wanneer kan de koopkrachtpremie toegekend worden?
Je kan de premie toekennen vanaf 1 juni tot en met 31 december 2023. Je medewerkers kunnen ze besteden tot 31 december 2024.
Waar kan de koopkrachtpremie worden besteed?
De koopkrachtpremie, in de vorm van consumptiecheques, kan je besteden aan:
- de betaling van een maaltijd of voor de aankoop van verbruiksklare voeding,
- de aankoop van producten en diensten met een ecologisch karakter (het zal gaan om dezelfde producten en diensten die met ecocheques kunnen worden betaald).
Wat zijn de volgende stappen?
Het wettelijk kader is goedgekeurd door de regering. Nu moet de tekst nog worden goedgekeurd door het parlement en officieel worden gepubliceerd.
Het is mogelijk dat er aan de voorziene toekenningsvoorwaarden nog wijzigingen aangebracht worden.
Meer weten over onze diensten?
We helpen je graag verder.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief