De ideale financieringsmix creëren? Daar helpen wij jou bij!

Tamara Verboven
12 juni 2024
Als (startende) ondernemer heb je geld nodig om je bedrijf te financieren. Maar dat geld vinden is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Velen denken namelijk aan slechts één financieringskanaal: de bank. Toch bestaan er heel wat andere, alternatieve financieringsmogelijkheden. Maar dat hebben veel ondernemers vaak niet door. Daarom helpen onze experts jou met plezier bij het creëren van de ideale financieringsmix.

Een financieringsmix, wat is dat?

Zoals het woord zelf al zegt: de financieringsmix is een mix van verschillende financieringsbronnen die je gecombineerd gebruikt om je onderneming te financieren. Naast je eigen inbreng reken je dus niet alleen op de bank, maar ook op andere kanalen.
Bovendien is zo’n financieringsmix niet alleen voor jezelf, maar ook voor de bank een belangrijk gegeven. Zij verwachten namelijk dat je naast hun bankfinanciering ook beroep doet op andere partijen.

Klassieke financieringsmogelijkheden.

1.      Eigen vermogen

Alles begint natuurlijk met je eigen vermogen: hoe meer eigen vermogen je zelf hebt, hoe minder afhankelijk je bent van externe financieringsbronnen. Maar de kans dat je al het nodige kapitaal zelf bij elkaar kan brengen, is bij de gemiddelde ondernemer bijna onmogelijk.
Daarom is het misschien wel een optie om aan te kloppen bij één of meerdere ‘business angels’. Een business angel is namelijk zelf een ondernemer (geweest), begrijpt jouw moeilijkheden hierdoor als geen ander en staat ervoor open om vanuit een zakelijk oogpunt te investeren in jouw onderneming. Sommige zullen alleen maar financiële ambities hebben, maar anderen delen met plezier hun kennis, vaardigheden en netwerk. Mooi meegenomen, toch?

2.      Vreemd vermogen

Voldoet jouw eigen vermogen niet? Dan kan je altijd eens langsgaan bij de bank. Of je nu op zoek bent naar een groeifinanciering, een financiering voor vastgoed of een overname: de bank heeft voor bijna elke situatie een passend product. Denk hierbij maar aan de klassieke banklening, een straight loan, investeringskrediet, hypothecair krediet,… Het zal je dan ook niet verwonderen dat de bank tot op vandaag nog steeds de meest gekende en populairste financieringsbron is.
Maar let op: het is niet zo makkelijk als het lijkt. De bank is risico-avers en deelt niet zomaar geld uit. Om hen te overtuigen raden we daarom aan om samen met onze experts een financieel plan op te maken. Want alleen zo kan je aantonen dat je het krediet op de afgesproken termijn kan terugbetalen.

Alternatieve financieringsvormen

Naast de klassieke financieringsmogelijkheden, zijn er natuurlijk ook heel wat alternatieve pistes. Toch zijn deze voor veel (startende) ondernemers onbekend terrein waardoor men er vaak niet voor kiest. En dat is zonde want bij de keuze van jouw financieringsbronnen moet je niet alleen denken aan het binnenhalen van het geld, maar ook aan welk financieel risico je wil nemen. Enkele voorbeelden van alternatieve financieringsbronnen:

1.      Winwinlening

Heb je vrienden of familieleden die geloven in jouw potentieel en die bereid zijn om je financieel een duwtje in de rug te geven? Dan is de Winwinlening een gepaste oplossing. Dankzij deze regeling kunnen particulieren namelijk geld lenen aan startende en kleine ondernemingen. Het systeem geeft niet alleen extra financiering aan de ondernemer, maar biedt ook fiscale voordelen voor de kredietgevers.
 • Leningsvoorwaarden: particulieren kunnen tot € 75.000 lenen aan een Vlaamse kmo gedurende een looptijd van 5 tot 10 jaar. Hierbij kan een kmo tot een bedrag van €300.000 Winwinleningen aangaan, met een maximum van € 75.000 per kredietgever.
 • Rentevoet: de rentevoet voor de Winwinlening wordt jaarlijks bepaald door de Vlaamse overheid en ligt doorgaans lager dan de marktconforme rente.
 • Fiscale voordelen: de kredietgever geniet van een jaarlijks belastingkrediet van 2,5% op het openstaande kapitaal van de lening. Als de kredietnemer de lening niet kan terugbetalen, kan de kredietgever een eenmalig belastingkrediet van 30% op het nog verschuldigde kapitaal verkrijgen.
 • Voorwaarden voor kredietnemers: om in aanmerking te komen voor een Winwinlening, moet de kredietnemer een Vlaamse kmo zijn. Dit betekent dat de onderneming moet voldoen aan de criteria voor een kmo, zoals vastgelegd door de Europese Commissie, en moet gevestigd zijn in Vlaanderen.

2.      Startlening

Een tweede financiële instrument is de startlening van de Vlaamse overheid. Deze lening is specifiek bedoeld om startende ondernemers te ondersteunen en helpt bij het verstrekken van leningen aan nieuwe ondernemingen die nog niet voldoende eigen middelen hebben opgebouwd.
 • Doelgroep: startende zelfstandigen, kleine ondernemingen, en vrije beroepen die maximaal vier jaar actief zijn in hoofdberoep. Dit omvat ook mensen die een zelfstandige activiteit willen opstarten en vzw's met een economische activiteit. Men kan tot maximum €100.000 lenen.
 • Looptijd en rentevoet: de lening heeft een looptijd van 3 tot 10 jaar en de rentevoet bedraagt 3,5% per jaar.
 • Voorwaarden en waarborgen: om in aanmerking te komen voor een startlening, moeten ondernemers een degelijk ondernemingsplan en financiële projecties kunnen voorleggen. Hierbij kunnen onze experts jou uiteraard helpen waar nodig!

3.      Crowdfunding

Zie je het net iets groter? Ga dan voor crowdfunding! Van vrienden en familie tot mensen uit je zakelijk netwerk of zelfs vreemden: werkelijk iedereen kan zo in jouw bedrijf investeren. Crowdfunding gebeurt meestal via online platforms. Hierbij werk je best samen met een vergund platform dat onder toezicht van de FSMA staat. Je wordt dan wel grondig gescreend, maar uiteindelijk kan je ook rekenen op de investeerderscommunity die het platform al verzameld heeft.
De meest gekende soorten zijn:
 • Donatiegebaseerd: geld zonder tegenprestatie, vaak voor goede doelen.
 • Beloningsgebaseerd: geld in ruil voor een beloning of product.
 • Aandelengebaseerd: geld in ruil voor aandelen in het bedrijf.
 • Leninggebaseerd: geld als lening met rente.
Uiteraard zijn er nog veel alternatieve financieringspistes die je kan belopen. Welke het beste past bij jouw specifieke situatie, spreken onze experts graag persoonlijk met jou.

Wij helpen jou graag op weg.

Welke financieringsvorm je ook wil gebruiken: alles valt of staat met een goede voorbereiding. Van het opstellen van een goed onderbouwd financieel plan of businessplan tot het voorbereiden of nalezen van je kredietaanvraag, onze experts staan je graag met raad en daad bij in dit proces. Aarzel dus niet en neem contact op met een PIA-kantoor in jouw buurt.

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons