Medische beroepen

Eenmanszaak of vennootschap: wat kies je het best als startende huisarts of specialist?

Virginie Walraedt
1 september 2023
Als startende huisarts of specialist sta je voor een belangrijke keuze. Begin je je eigen praktijk onder de vorm van een eenmanszaak? Of kies je meteen voor de structuur van een vennootschap? Elk van deze bedrijfsvormen heeft zijn voor- en nadelen op fiscaal en financieel vlak. Wij zetten de belangrijkste voor jou op een rijtje om je te helpen bij het nemen van de juiste beslissing.  

Waarom veel huisartsen starten als een eenmanszaak. 

Of je nu aan de slag gaat in een groepspraktijk of je eigen dokterskabinet uit de grond stampt: de stap naar zelfstandige huisarts is best spannend. Vaak heb je nog geen idee van het inkomen dat je mag verwachten. Door die onzekerheid kiezen heel wat startende huisartsen voor een eenmanszaak. Dat is de eenvoudigste bedrijfsvorm met een aantal duidelijke voordelen. 
  1. Je hebt geen startkapitaal nodig. De oprichtingskosten van een eenmanszaak zijn miniem. Zo blijven je eigen (spaar)centen beschikbaar voor die andere zaken die belangrijk zijn in het leven: de aanschaf van een eigen woning, een verbouwing, … 
  2. De boekhouding en de administratie van een eenmanszaak zijn simpel. Dankzij die eenvoud heb je meer tijd om je te focussen op je patiënten. En om te leven, uiteraard! 
  3. Stoppen of overstappen naar een vennootschap is makkelijk. Een eenmanszaak is dus de ideale vorm om van start te gaan en regelmatig te evalueren hoe het met je huisartsenpraktijk loopt. Is het interessanter om over te stappen naar een vennootschap? Dan kan dat snel en makkelijk. 

Uiteraard zijn er ook minpunten aan een eenmanszaak.  

  1. Er is geen scheiding tussen je privé en je zakelijk kapitaal. Dat creëert niet alleen een bepaalde onduidelijkheid, waar veel mensen het moeilijk mee hebben. Het betekent ook dat je privécenten niet beschermd zijn als het misgaat. We wensen het je niet toe. Maar je kan maar beter voorbereid zijn… 
  2. Je betaalt meer belastingen. Als eenmanszaak val je onder de personenbelasting. En die heeft een belangrijk nadeel: de belastingdruk stijgt mee met je inkomen. Voor je het weet zit je in de hoogste schijf van 50%. Kijk maar naar onderstaande tabel: 
0 – 15.200 euro  25% 
15.200 – 26.830 euro  40% 
26.830 – 46.440 euro  45% 
46.440 -…  50% 

Wanneer is een vennootschap slimmer voor een startende huisarts? 

Als je de statistieken bekijkt, zul je vaststellen dat een meerderheid van de huisartsen er toch voor kiest om met een vennootschap te starten. Daar hebben ze goede redenen voor. 
  1. De belastingdruk in een vennootschap is een stuk voordeliger: De vennootschapsbelasting heeft een vast tarief van 20% (op de eerste 100.000 euro belastbaar resultaat) en 25% op alles boven de 100.000 euro belastbaar resultaat. Daarbovenop komt echter nog de roerende voorheffing op de dividenduitkeringen. Via fiscale optimalisatie kan deze roerende voorheffing, die normaal gezien 30% bedraagt, teruggebracht worden naar 15%. Daardoor wordt de totale belastingdruk beperkt tot 34%. In onderstaande tabel lijsten we de belangrijkste tarieven van de vennootschapsbelasting overzichtelijk op. 
Verlaagd tarief, 30% RV  44,00% 
Verlaagd tarief, liquidatiereserve 15% RV  30,91% 
Verlaagd tarief, VVPR-bis aandelen 15% RV  32,00% 
Verlaagd tarief, liquidaitereserve, vereffening 10% RV  27,73% 
Geen verlaagd tarief, 30% RV  51,65% 
Geen verlaagd tarief, liquidatieres. 15% RV 35,23% 
Geen verlaagd tarief, liquidatieres., vereff. 10% RV 31,81% 

2. Met een vennootschap krijg je meer mogelijkheden om je huisartsenpraktijk te laten groeien. Zo kunnen andere personen -bijvoorbeeld confraters- mee investeren. Een vennootschap is dan ook de ideale bedrijfsstructuur als je de ambitie hebt om je huisartsenpraktijk verder uit te bouwen of samenwerkingen wil aangaan.  
3. Je privé- en zakelijk vermogen zijn strikt gescheiden. Je bent dus beschermd tegen schuldeisers. 

Hou wel rekening met deze nadelen. 

  1. De opstart van een vennootschap vraagt een hogere investering. Met andere woorden: je bent ineens heel wat persoonlijke financiële middelen kwijt die je misschien voor iets anders wil gebruiken. 
  2. Je administratie is ingewikkelder. Zo moet een vennootschap een dubbele boekhouding voeren. Uiteraard zal je PIA-adviseur je hierbij maximaal ondersteunen met praktische tips en handige tools. 

Wat is de beste keuze voor een dokter-specialist? 

Bij de keuze tussen een eenmanszaak of een vennootschap is er een gouden regel, die zowel voor huisartsen als dokter-specialisten geldt: hoe meer je verdient, hoe slimmer het is om een vennootschap op te richten. Met een eenmanszaak riskeer je snel om in de hoogste belastingschijf terecht te komen. Zeker voor een dokter-specialist ligt de keuze voor een vennootschap voor de hand. 

Laat je adviseren door een PIA-expert voor medische beroepen 

In dit artikel hebben we ons beperkt tot de voornaamste punten die je mee moet nemen in je overweging. Maar elk geval is anders. Vraag daarom raad aan een specialist die thuis is in de medische sector. Bij PIA Group hebben we in verschillende kantoren experts die zich toegelegd hebben op het adviseren en ondersteunen van artsen en (para)medische beroepen. Zij kennen de fiscale en financiële aspecten van de medische wereld door en door. Aarzel dus niet om contact op te nemen met een PIA-kantoor in jouw buurt als je binnenkort van start gaat als huisarts of dokter-specialist. Wij begeleiden je graag bij je keuze tussen een eenmanszaak of vennootschap. 
Virginie Walraedt, partner van PIA Group.  
In haar 14-jarige carrière is Virginie uitgegroeid tot een fiscale, administratieve en raadgevende steunpilaar van medische professionals uit heel Vlaanderen. 

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons