Fiscaliteit

Fiscaalvriendelijk naar een festival deze zomer?

Pieter van de Sijpe
7 juni 2023
Met de festivalzomer in aantocht, overweegt u als ondernemer misschien uw werknemers of een aantal goede zakenrelaties uit te nodigen op één van de vele lokale of nationale festivals die België rijk is.  De prijzen van inkomtickets, eet- en drankbonnen, vip-arrangementen en aanverwante swingen doorgaans de pan uit. Het fiscale prijskaartje - indien u niet oplet- des te meer. Pieter van de Sijpe geeft hierbij tips voor een ‘zorgeloze’ festivalzomer.

Naar een festival met werknemers 

Laat ons beginnen met het goede nieuws. Uw werknemers moeten in principe geen belasting betalen op de verkregen inkomtickets en de eet- en drankbonnen voor zover u iedere werknemer heeft uitgenodigd om mee te komen feesten. Het is niet vereist dat iedereen ook effectief aanwezig is, het volstaat dat u iedereen heeft uitgenodigd. Men spreekt dan over een ‘collectief sociaal voordeel’.
Keerzijde van de medaille is dat de kosten van een dergelijk personeelsevent in principe fiscaal niet aftrekbaar zijn als beroepskost voor uw onderneming. De fiscus aanvaardt  immers slechts één bedrijfsfeest per jaar en dit ter gelegenheid van een specifieke gebeurtenis (bv. Kerstmis). 
Ook de btw is helaas niet aftrekbaar, tenzij de inkomtickets per persoon minder dan € 50,00 (exclusief btw) bedragen. In dat geval wordt het inkomticket immers gezien als een gelegenheidsgeschenk voor het personeel. De btw op de kosten van drank en catering is nooit aftrekbaar. 

Naar een festival met zakenrelaties 

Nodigt u handelspartners uit, dan beschouwt de fiscus de inkomtickets in principe als een relatiegeschenk waardoor de kost ervan slechts voor 50% aftrekbaar is. De kosten van de eet- en drankbonnen op het festivalterrein of in de Vipruimte moeten echter fiscaal beperkt worden tot 50 % als onthaal- en receptiekosten. Gaat u evenwel samen met u klant dineren buiten het festivalterrein of de Vipruimte,  dan zijn die restaurantkosten alsnog voor 69 % aftrekbaar.
Maar let op! Indien de prijs van het ticket, inclusief eventuele eet- en drankbonnen (inclusief btw) per genodigde hoger is dan € 250,00, bent u verplicht om het relatiegeschenk op een fiche te vermelden als een voordeel van alle aard voor de verkrijger. Uw handelspartner zal dan belasting verschuldigd zijn op het verkregen voordeel. 
Een combiticket voor Pukkelpop (€ 265,00) voor een zakenrelatie lijkt dan fiscaal eerder op een vergiftigd geschenk... De kater die u overhoudt aan het festival zal dan allicht te wijten zijn aan het fiscale prijskaartje, meer dan aan het festival zelf.

Als sponsor naar een festival 

Treedt u evenwel op als sponsor van een festival, dan kan u in principe op uw twee oren slapen (of feesten). Kosten van sponsoring zijn -mits voldoende publiciteit- immers 100% aftrekbaar. Dat u in ruil voor de sponsoring tickets verkrijgt die u vervolgens onder uw zakenrelaties kan verdelen, is dan ook mooi meegenomen. Voor deze tickets moet u ook geen voordeel van alle aard aanrekenen aan de zakenrelaties.
Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een PIA-kantoor in jouw buurt. Onze experts helpen je graag verder. 

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons