Sociale Zekerheid

Nieuw in de bouw- en schoonmaaksector: registratieplicht voor werkende vennoten en zelfstandige helpers.

Robin De Bock
17 april 2024
Ten laatste vanaf 1 juli 2024 geldt er een registratieplicht voor de werkende vennoten en hun zelfstandige helpers binnen de bouw- en schoonmaaksector. Met deze nieuwe maatregel hoopt de overheid de controles op arbeidsrelaties en de handhaving van de sociale wetgeving te verscherpen. Benieuwd wat dit nu precies voor jou betekent? Wij leggen het je uit!

Registratieplicht?

Is jouw vennootschap actief in de bouw- en schoonmaaksector én onderworpen aan de Belgische vennootschapsbelasting of de Belgische belasting der niet-inwoners? Dan ben je verplicht om vanaf 1 juli 2024 al haar werkende vennoten in te schrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Maar wat wordt nu precies bedoeld met een werkende vennoot? Wel, in de context van de registratieplicht zijn dit personen die:
  • minstens 1 aandeel bezitten in de vennootschap;
  • zelf een werkelijke activiteit uitoefenen binnen de vennootschap;
  • niet als loontrekkenden worden aanzien op het moment van de uitgeoefende, werkelijke activiteit.
Naast de werkende vennoten geldt de registratieplicht ook voor de zelfstandige eenmanszaken die binnen de bouw- en schoonmaaksector beroep doen op één of meerdere helpers. Maar let op, ook bij deze registratieplicht gelden er enkele uitzonderingen. Voor helpers binnen onderstaande categorieën moet men niet voldoen aan de registratieplicht:
  1. de meewerkende echtgeno(o)t(e);
  2. de toevallige helpers die op onregelmatige basis en minder dan 90 dagen per jaar helpen;
  3. de student-helper vóór 1 januari van het jaar waarin hij/zij 20 jaar wordt, tenzij hij/zij gehuwd is.
Belangrijk: deze nieuwe regelgeving treedt ten vroegste vanaf april 2024 en ten laatste vanaf 1 juli 2024 in werking. De exacte datum voor de invoering is namelijk momenteel nog niet gekend. De registratieplicht is beperkt tot de bouw- en schoonmaaksector, maar kan onder bepaalde voorwaarden worden uitgebreid tot andere sectoren.

Welke gegevens moet je delen?

Wil je voldoen aan de registratieplicht? Dan moet je onderstaande gegevens van de werkende vennoten of zelfstandige helpers registreren én bijhouden in de KBO:
  • De identificatiegegevens:
  1. de naam;
  2. de voornaam;
  3. het rijksregisternummer of bis-nummer van de werkend vennoot.
  •  De begin- en einddatum van zijn/haar activiteit als werkende vennoot of helper in de geregistreerde entiteit natuurlijke persoon.
  1. Bij de start van de activiteit: vóór het ogenblik waarop de werkende vennoot zijn/haar activiteiten in de vennootschap begint als werkend vennoot.
  2. Op het einde van de activiteit: ten laatste binnen de 15 dagen volgend op de datum van het einde.
Was je al aan de slag als werkende vennoot of zelfstandige helper op het moment dat de nieuwe regels officieel ingaan? Dan moet je jouw inlichtingen hebben doorgestuurd naar de KBO vóór het einde van het semester van de inwerkingtreding.

Mogelijke sancties bij niet-naleving?

Registreer je de werkende vennoten of zelfstandige helpers niet? Of doe je het incorrect? Dan loop je het risico op een administratieve geldboete van €500,0 tot €4.000,00 per vastgestelde overtreding. Als bestuurder of zaakvoerder van de betrokken vennootschap kan je daarbovenop ook nog eens hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld.
Het is duidelijk: het maken van fouten kan je maar beter vermijden. En daar helpen onze PIA-experts jou maar al te graag bij! Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Of wil je graag wat hulp bij jouw registratie?  Aarzel dan niet om contact op te nemen met een PIA-kantoor in jouw buurt. We luisteren met plezier naar jouw vragen en wijzen jou de weg. 

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons