Btw

Btw recupereren? Dit zijn de voorwaarden.

Glenn Van Hemelrijck
14 augustus 2024
Als ondernemer kom je zonder twijfel in aanraking met de belasting op toegevoegde waarde, en vaak is dat niet jouw hoogste prioriteit. Maar wist je dat je de btw die je betaalt op je beroepsaankopen, onder bepaalde voorwaarden, kan recupereren? De btw-experts van PIA Advisory vertellen je graag hoe dit werkt.

Even opfrissen…

De btw als verbruiksbelasting.

De belasting op toegevoegde waarde, of kortweg ‘de btw’, is een éénmalige verbruiksbelasting die volledig ten laste van de eindverbruiker valt. Dit betekent dat de btw neutraal hoort te zijn doorheen de volledige distributieketting en dit tot op het ogenblik van het finale verbruik.
In deze context ben je als btw-plichtige ondernemer een loutere tussenschakel in het economische verkeer. Zo ontvang je enerzijds de btw die je aan jouw klanten in rekening brengt, maar kan je ook de btw je zelf betaalt op je aankopen recupereren. Als je meer btw ontvangt dan je betaalt, moet je het verschil aan de Belastingdienst doorstorten. In de omgekeerde situatie, wanneer je meer btw hebt betaald dan ontvangen, krijg je het verschil terugbetaald.

De neutraliteit van btw.

Het recht op aftrek van de btw is dus een fundamenteel aspect van de btw-regelgeving. Het heeft als doel je als ondernemer geheel te ontlasten van de btw die je zelf hebt betaald aan jouw leveranciers in het kader van de uitoefening van je economische activiteit. Omdat het aftrekmechanisme de btw dus integraal buiten de kostprijs van de goederen en diensten houdt, is de btw een neutraal gegeven.

De voorwaarden voor het recht op aftrek van de btw.

Alhoewel bovenstaande voor veel ondernemers vanzelfsprekend is, merken we in de praktijk dat er bij de uitoefening van het recht op aftrek van de btw toch heel wat misverstanden ontstaan. Daarom gaan we graag wat dieper in op de voorwaarden voor het recht op aftrek van btw.
Onderstaande voorwaarden moeten voldaan zijn om te kunnen genieten van het recht op aftrek van de btw:
  1. De persoon is een belastingplichtige.
    Enkel de personen die belastingplichtig zijn, door het uitoefenen van een zelfstandige economische activiteit, hebben recht op aftrek van de btw. De belastingplicht wordt door deze personen automatisch verkregen en staat los van de plaats waar hun economische activiteit wordt uitgeoefend.
  2. De persoon verkrijgt goederen en diensten onder bezwarende titel.
    Dit veronderstelt dat er tussen de koper en zijn leverancier een overeenkomst bestaat waarbij prestaties worden uitgewisseld. Hierbij vormt de aan de leverancier betaalde vergoeding, de werkelijke tegenwaarde voor de aan de koper geleverde prestatie.
    Het gratis verrichten van prestaties valt (normaal) dus buiten het toepassingsgebied van de btw.
  3. De geheven btw is wettelijk verschuldigd.
    De aftrek van de btw kan pas uitgeoefend worden als de handeling werkelijk wordt verricht en deze de btw ook effectief verschuldigd maakt.
    • Wordt de handeling niet werkelijk verricht? Dan is de in rekening gebrachte btw niet aftrekbaar. Van belang is wel dat dit moet worden beoordeeld vanuit het Unierecht. Zo zal een handeling die op basis van het Burgerlijk recht als fictief wordt aangemerkt en bijgevolg nietig wordt verklaard, niet automatisch tot gevolg hebben dat het recht op aftrek van de btw wordt verworpen.
    • Vindt de handeling werkelijk plaats, maar wordt er onterecht btw in rekening gebracht? Dan is deze btw evenmin aftrekbaar.
  4. De persoon verricht handelingen die recht op aftrek verlenen én de verkregen goederen en diensten hebben een rechtstreekse en onmiddellijke band met deze handelingen.
Kan je aantonen dat je aan deze 4 voorwaarden voldoet, dan is de btw aftrekbaar als je beschik over de juiste facturen.  
Uiteraard zijn onze experts er om jou hierin bij te staan. Aarzel dus niet en contacteer onze btw-experts, ze helpen je graag verder.  

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons