Ben je als onderneming de aanslepende betalingstermijnen bij leveranciers en andere partijen ook moe? Goed nieuws! Daar komt nu voorgoed verandering in. Sinds 1 februari mag de maximale betalingstermijn tussen ondernemingen nog hoogstens 60 dagen bedragen. Deze verstrengde regelgeving beschermt je voortaan tegen wanbetaling en allerlei achterpoortjes. Wij zetten op een rijtje hoe deze nieuwe wetgeving invloed heeft op jouw onderneming.
Betalingstermijn voor 1/02/2022
In 2019 zorgde de wetgever al voor een betere bescherming. Een betalingstermijn langer dan 60 dagen werd wettelijk verboden. Dit hield leveranciers en andere partijen niet tegen om verschillende achterpoortjes te zoeken om deze verplichte betalingstermijn te verlengen.
Zo werd er creatief omgegaan met de startdatum waarop de betalingstermijn inging. Een veel voorkomende clausule was: de betalingstermijn pas laten ingaan na controle en verificatie van de goederen. Deze controleprocedure mocht uitlopen tot maximaal 30 dagen. Dit kon de effectieve betalingstermijn tot wel 90 dagen verlengen.
Daarnaast werd ook lucratief omgesprongen met het bepalen van de ontvangstdatum van het factuur. Zo werd soms contractueel vastgelegd dat de betalingstermijn pas inging na het ontvangen van het factuur en niet na ontvangst van het geleverde goed of dienst.
Deze strategische achterpoortjes zijn nu voorgoed gesloten.
Betalingstermijn vanaf 1/02/2022
Om misbruik aan banden te leggen is een nieuw wetsvoorstel goedgekeurd die volgende regels integraal invoert.
- Elke onderneming kan zich verzetten tegen een betalingstermijn die de wettelijke 60 dagen overschrijdt. Een contractuele verlenging van deze termijn is bij wet verboden voor elke onderneming of partner.
- De veel voorkomende controle- en verificatietermijn van extra 30 dagen wordt ook een halt toe geroepen. Deze termijn blijft toegestaan maar zal nu verplicht deel uitmaken van de maximale 60 dagen betaaltermijn.
- De nieuwe wet verbiedt ook een mogelijke contractuele regeling voor de ontvangst van factuur. De schuldenaar is verplicht alle nodige informatie te voorzien voor de facturatie, bij de levering van het goed of dienst. De effectieve ontvangstdatum is meteen ook de aanvang van de betalingstermijn.
- Een laattijdige betaling resulteert automatisch in een aanrekening van 8% intrest op het onbetaalde bedrag alsook een forfaitaire vergoeding van € 40,00.
Heeft dit invloed op de algemene voorwaarden van jouw onderneming? Stap dan naar jouw PIA kantoor in de buurt en laat je door ons bijstaan bij het opnemen van deze nieuwe wetgeving in jouw betalingsclausules.
Gerelateerd nieuws
Ontdek al het nieuwsMeer weten over onze diensten?
We helpen je graag verder.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief