Bezit jij buitenlandse rekeningen? Dan heeft de fiscus sinds de automatische gegevensuitwisseling in 2017 hier alle nodige informatie over. Maar hoe lang en hoe diep mag de fiscus dit onderzoeken? We vertellen je er graag alles over.
De Common Reporting Standards (CRS)
Sinds 2017 zijn al meer dan 100 landen aangesloten bij de Common Reporting Standard (CRS). De CRS verplicht de financiële instellingen van deze landen om jaarlijks gedetailleerde informatie over de buitenlandse rekeningen aan de fiscus te bezorgen. Hierdoor krijgt de fiscus een overzicht van het geld dat op jouw rekening in het buitenland staat en hoeveel inkomsten je hieruit haalt.
Er zullen altijd wel Belgen zijn die het ‘vergeten’ om hun buitenlandse rekeningen te vermelden of hun buitenlandse inkomsten gewoonweg niet opnemen in hun belastingaangifte. Maar dankzij de CRS kan de fiscus dit allemaal detecteren en hen om verduidelijking vragen.
De aanleverdatum speelt een cruciale rol
Vanaf het moment dat de fiscus het CRS-rapport heeft ontvangen, hebben de belastingambtenaren twee jaar de tijd om bijkomend onderzoek te voeren. Hierdoor kan men de ‘vergeten’ inkomsten toch nog gaan belasten.
Bovendien kan de fiscus ook de nodige informatie nagaan die zou aantonen dat belastbare inkomsten niet zijn aangegeven in één van de vijf jaren vóór het jaar waarin men de CRS-informatie heeft verworven. De datum waarop de fiscus een overzicht van de CRS-informatie krijgt, is dus van cruciaal belang.
Ook de fiscus heeft grenzen
Het is duidelijk dat de fiscus dankzij de automatische gegevensuitwisseling over alle informatie van je buitenlandse rekeningen beschikt. Maar hoe diep mag men hierin graven? De recente uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg legt de fiscus namelijk grenzen op.
Zo mag de fiscus de nieuwe CRS-informatie niet gebruiken om inkomsten uit het verleden te belasten. Meer specifiek mogen de belastingambtenaren dus geen verdere informatie opvragen als men niet beschikt over de info van vroegere jaren. Is die informatie wel aanwezig, maar hebben ze dat al meer dan twee jaar geleden ontvangen? Dan mogen ze niks gaan taxeren.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een PIA-kantoor in jouw buurt. Onze experts helpen je graag verder.
Gerelateerd nieuws
Ontdek al het nieuwsMeer weten over onze diensten?
We helpen je graag verder.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief