De overheid motiveert ons op allerlei manieren om langer te blijven werken om zo de werkgelegenheidsgraad op te krikken. Op het einde van deze legislatuur is daar nog een extraatje bijgekomen: de ‘pensioenbonus’. “Als je het overweegt om in de komende jaren met (vervroegd) pensioen te gaan, is het zeker de moeite waard om hier goed over na te denken!”
Wettelijke en werkelijke pensioenleeftijd
De wettelijke pensioenleeftijd wordt verhoogd naar 66 jaar vanaf 1 februari 2025 en zal verder stijgen naar 67 jaar vanaf 1 februari 2030. Ironisch genoeg is de feitelijke pensioenleeftijd vorig jaar gedaald. Dit komt onder andere door veranderingen in het brugpensioen (SWT of stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag) en het feit dat meer mensen kiezen voor vervroegd pensioen of flexibele banen zoals flexi-jobs of verenigingswerk.
Pensioen bij zelfstandigen
Zelfstandigen, bedrijfsleiders en vrije beroepsbeoefenaars worden fiscaal gestimuleerd om door te werken tot de wettelijke pensioenleeftijd, of tot ze een loopbaan van 45 jaar hebben voltooid. Als je ‘doorwerkt’ tot één van deze mijlpalen, bedraagt de eindtaxatie op een individuele pensioentoezegging (IPT) slechts 10% in plaats van 16,5%. Bovendien wordt de belasting op het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) verminderd door de fictieve rente toe te passen op slechts 80% van het opgebouwde pensioenkapitaal. Het ‘doorwerken’ wordt trouwens gedefinieerd als het ‘betalen van sociale bijdragen in hoofdberoep’.
In de praktijk wogen de extra belastingen vaak niet op tegen een extra jaar vervroegd pensioen, waardoor de keuze voor vervroegd pensioen snel gemaakt was.
Bijverdienen tijdens je vervroegd pensioen
Veel zelfstandigen kiezen ervoor om tijdens hun (vervroegd) pensioen te blijven werken. De overheid legt echter beperkingen op deze bijverdiensten. Enerzijds worden er maximumgrenzen gesteld met als zware sanctie de terugbetaling van het vervroegd pensioen. Anderzijds worden de bijverdiensten samen belast met het vervroegd pensioen, wat leidt tot een verhoogde belastingdruk.
Een veelgebruikte oplossing hiervoor is het opzetten van een managementvennootschap waaruit inkomsten later als fiscaal voordelige dividenden of liquidatiebonussen worden uitbetaald.
De pensioenbonus
Vanaf 1 januari 2025 wordt er, nu ook voor zelfstandigen, een extra stimulans geïntroduceerd om je pensioen uit te stellen: de pensioenbonus. Voor elke dag dat je na je vervroegde pensioenleeftijd blijft werken, bouw je deze bonus op. Deze bonus is bovendien vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Hoewel de details pas in juli 2025 volledig beschikbaar zullen zijn op MyPension.be, kan je nu al meer informatie en voorbeelden vinden op de website van de pensioendienst: https://www.sfpd.fgov.be/nl/recht-op-pensioen/pensioenbonus .
Als je overweegt om binnenkort met pensioen te gaan, is het dus zeker de moeite waard om de nieuwe regels en mogelijkheden goed te bestuderen. Wellicht is het financieel aantrekkelijk om toch nog even door te werken.
Heb je graag dat we je hierbij helpen? Aarzel niet om contact op te nemen met een PIA-kantoor in jouw buurt. Wij helpen je graag verder.
Gerelateerd nieuws
Ontdek al het nieuwsMeer weten over onze diensten?
We helpen je graag verder.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief