Fiscaliteit

Plug-in hybrides: voordeel enkel voor eenmanszaken

Lise Coteur
15 juli 2025
Plug-in hybrides: voordeel enkel voor eenmanszaken
Wie als ondernemer investeert in een bedrijfswagen, kijkt al lang niet meer alleen naar het verbruik of de aankoopprijs. Fiscale aftrekbaarheid speelt een steeds grotere rol. Tot nu toe waren plug-in hybrides een slimme keuze: milieuvriendelijker dan een klassieke brandstofwagen, maar zonder de “range anxiety” van een volledig elektrische. Vanaf 2026 komt daar verandering in. Hybrides die vanaf 1 januari 2026 worden besteld, verliezen hun fiscale aftrekbaarheid. De regering-De Wever voorzag nochtans in haar coalitieakkoord een verregaande versoepeling van de hybridefiscaliteit. Echter, na adviezen van de Raad van State blijft van deze versoepelingen bitter weinig over. Om Europese sancties te vermijden past de regering de fiscale comeback van de plug-in hybrides drastisch aan. De versoepelingen blijven louter overeind voor zelfstandigen met een eenmanszaak.

Wat verandert er vanaf 1 januari 2026?

Europa wil de overstap naar volledig elektrisch rijden versnellen en dwingt België om haar hybridefiscaliteit ongewijzigd te laten voor vennootschappen. Er wordt voortaan een duidelijk onderscheid gemaakt tussen natuurlijke personen (zoals eenmanszaken) en rechtspersonen (zoals vennootschappen).
De belangrijkste wijzigingen op een rij:
1.      Enkel eenmanszaken behouden het fiscale voordeel
Vanaf 1 januari 2026 kunnen enkel nog zelfstandigen met een eenmanszaak gebruikmaken van een fiscale aftrek voor plug-in hybrides die vanaf die datum worden besteld. Voor vennootschappen valt dat voordeel volledig weg. Wagens gekocht of geleased vanaf 1 januari 2026 door vennootschappen worden fiscaal gelijkgesteld met gewone benzine- of dieselwagens. Deze kosten zijn dan niet langer aftrekbaar.
2.      CO₂-uitstoot bepaalt fiscale aftrekbaarheid
Om in aanmerking te komen voor een fiscale aftrek, moet een plug-in hybride een lage CO₂-uitstoot hebben. In de praktijk betekent dat meestal maximaal 50 gram per kilometer. De uiteindelijke aftrek hangt dus niet rechtstreeks af van het aantal elektrische kilometers, maar van de officiële uitstootcijfers van het voertuig.
Let op: vanaf 2026 wordt de CO₂-uitstoot bepaald volgens nieuwe Europese normen waardoor de CO₂-uitstoot van nieuw verkochte hybrides substantieel hoger zal liggen.
3.      Bestel- en inschrijvingsdatum zijn bepalend
De nieuwe regels gelden voor wagens die na 1 januari 2026 besteld én ingeschreven worden. Heb je vóór die datum nog een contract getekend én wordt de wagen tijdig ingeschreven? Dan kan je mogelijk nog van het oude regime genieten. Tijdig handelen is dus cruciaal.

Wat zijn de fiscale gevolgen in de praktijk?

Ondernemingsvorm

Bestelling in 2025

Bestelling in 2026

Eenmanszaak

Tot 75% aftrekbaar (mits lage CO₂-uitstoot)

Tot 100% aftrekbaar (mits lage CO₂-uitstoot)

Vennootschap

Tot 75% aftrekbaar (mits lage CO₂-uitstoot)

Plug-in hybride fiscaal gelijkgesteld met brandstofwagen – niet aftrekbaar

Voor eenmanszaken verandert er dus weinig, zolang je kiest voor een plug-in hybride die voldoende zuiver elektrisch kan rijden. Voor vennootschappen is de wijziging ingrijpend: de volledige kostenstructuur van een hybride bedrijfswagen verandert én de totale kostprijs stijgt aanzienlijk.
De stemming van de wet zou voorzien worden na de zomervakantie. Hoewel het finale wetsontwerp op dit moment nog niet beschikbaar is, kan het toch verstandig zijn je alvast voor te bereiden op wat naar alle waarschijnlijkheid zal volgen.

Wat moet jij als ondernemer nu doen?

Heb je een eenmanszaak?

Dan hoef je niet onmiddellijk in te grijpen, maar blijf wel alert:
  • Kies enkel voor modellen met een voldoende lage CO₂-uitstoot.
  • Let op het bestelmoment én de inschrijvingsdatum.
  • Herbekijk of een volledig elektrische wagen niet beter past bij je rijprofiel, zeker als je vooral korte ritten doet.

Heb je een vennootschap?

Dan is dit hét moment om je wagenbeleid te herbekijken:
  • Nieuwe plug-in hybrides verliezen na 1 januari 2026 hun fiscale aantrekkelijkheid.
  • Volledig elektrische wagens behouden wél nog hun 100% aftrekbaarheid (aangekocht of besteld vóór 2027).
  • Je riskeert een hogere CO₂-bijdrage, een lagere aftrekbaarheid én een duurder voordeel alle aard bij plug-in hybrides.
Overweeg ook alternatieven, zoals een mobiliteitsbudget of brutoloonverhoging in plaats van een wagen. Je PIA-adviseur denkt graag met je mee.

Extra aandachtspunten

Rekenmodellen veranderen

Niet alleen de aftrekbaarheid van de wagen daalt, ook bijbehorende kosten zoals onderhoud, brandstof en verzekering worden minder fiscaal aftrekbaar. Dat heeft impact op je totale belastingdruk.

Verandering in voordeel alle aard (VAA)

Voor plug-in hybrides met hogere CO₂-uitstoot stijgt het VAA, wat betekent dat je als bestuurder méér belast wordt op het privégebruik van de wagen. Dat maakt de hybride minder interessant als looncomponent.

Subtiele deadlines

Veel constructeurs hanteren levertermijnen van meerdere maanden. Wil je nog onder de oude regeling vallen? Dan moet je nu al in actie schieten.

Conclusie: één wet, twee realiteiten

De nieuwe fiscale regels zorgen voor een tweedeling:
  • Ben je zelfstandige met een eenmanszaak? Dan blijft de plug-in hybride voorlopig een interessante keuze, op voorwaarde dat je de juiste wagen kiest.
  • Werk je met een vennootschap? Dan is de plug-in hybride z’n fiscale pluimen kwijt. Volledig elektrisch wordt de logische stap — of je kijkt naar alternatieven.

Vragen over jouw wagenbeleid?

Gerelateerd nieuws

Ontdek al het nieuws

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons